Utmattningsfrisk?

Vad är det att vara frisk egentligen? Hur är man då?
 
Den här frågan var en aning provocerande för mig för en tid sedan. Och ännu mer provocerande var den för en längre tid sedan. Jag ska förklara varför.
 
Jag har frågat folk hur lång tid det tog innan de blev friska. De flesta har svarat något i stil med; Tja, vad är det att vara frisk egentligen?
 
Jag har inte till fullo förstått svaret eftersom jag har tänkt att när man är sjuk så känner man det. Man vet ju att man är sjuk när man har symptom hela tiden och känner sig sjuk och låg hela tiden. Omvänt så borde man således veta när man är frisk. Då har man inte symptom hela tiden och man känner sig inte sjuk hela tiden. 
 
Men, jag är inte sämre än att jag kan omvärdera det hela. Det verkar som att man måste komma till en viss grad av bättre mående, innan man kan förstå hur de tillfrågade människorna menar. Man måste orka igenom de flesta dagar utan att krascha framåt eftermiddagen. Man behöver komma ur sin depression och kanske bara ha korta perioder av nedstämdhet. Ångest får inte vara ett dagligt inslag och man behöver få sova de flesta nätter. När man har kommit dit kan man plötsligt komma på sig själv med att tänka just "Vad är det egentligen att vara frisk?". Är det när man känner sig hyfsat frisk så länge man håller sig inom en viss ram och man (ofta) kan påverka sitt mående genom att vidta åtgärder som att vila efter en jobbig dag? När en natts sömn (ofta) räcker för att man ska känna sig redo för nya aktiviteter? Är man frisk då?
 
Jag provar att arbeta heltid nu. Normen är att alla ska arbeta heltid. Först då är vi friska enligt samhället. När vi kan arbeta heltid, klara av hem och familj och orka något slags umgänge och någon form av fysisk aktivitet, utan att bli hjärntrötta, få symptom eller bli deprimerade. 
 
Tänk om det är så att det finns många som är sjuka i utmattningssyndrom som skulle kunna säga att de var friska om det var ok att arbeta deltid. Anta att några mår bra om de arbetar halvtid. Då klarar de det som livet kräver och orkar ha lite roligt ibland utan att må dåligt. Andra kanske är i samma situation när de arbetar 75 %. De mår bra och kan leva normalt. Men så går de upp till heltid och blir sjuka igen. Eller så går de upp till heltid och klarar jobbet precis men har inget socialt liv alls. Krutet är slut när arbetsdagen är över. 
 
Ser ni var jag vill komma? Kan det här vara svaret på frågan "Vad är det att vara frisk egentligen?" 
 
När man har kommit till en viss grad av friskhet så är man "frisk" så länge man håller sig inom sina energigränser. Gör man inte det blir man sjuk. Fast man var "frisk" förra veckan, igår eller imorse. Enegigränserna är förhållandevis snäva.
 
Förmodligen befinner sig ett stort antal människor i just den situationen.
 
Någon sa "jag är utmattningsfrisk". Jag tyckte att det var ett bra uttryck. Det beskriver nog situationen för många som ställer sig frågan "Vad är det egentligen att vara frisk?" och för många som upplever att de aldrig blir helt friska. Kanske på grund av att samhället kräver mer än man som "utmattningsfrisk" kan förmå. Eller så lyckas den "utmattningsfriske" inte balansera sin energi utan går utanför sin gräns ibland. Då får det konsekvenser. Då är man plötsligt sjuk, fast man kanske varit frisk i flera månader eller år...
 
Vad tror ni? Kan det vara så här det är?
Ta hand om er!
 

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0