Bok- och podtips!

 
 Bildresultat för våga vara rädd
 
Här kommer ett uppdaterat inlägg från början av bloggen. Jag har läst några fler böcker och lyssnat på några poddar sen dess...
 
När jag hade passerat genom den värsta perioden och kunde börja ta till mig av det människor runt omkring mig sa insåg jag att jag gärna ville läsa hur utmattningssyndrom och depression har upplevts av andra. Dels för att jag kände mig udda och annorlunda och ville få en bekräftelse på att mina känslor och mitt beteende var normalt för tillståndet jag befann mig i, dels för att kunna finna hopp om bättring mitt i all hopplöshet. Bloggar och hemsidor blev mitt första steg mot att sätta mig in i hur andra människor i samma situation mådde och bar sig åt förr att ta sig igenom eländet. Efter ungefär ett år tog jag steget in på biblioteket. Då hade tanken om att det fanns en risk att faktiskt aldrig bli helt frisk väcks och jag kände att jag behövde få läsa om andra som blivit just friska. Några böcker som jag fann både praktiska råd och tröst i var:
 
Att leva ett liv, inte vinna ett krig - om acceptans, Anna Kåver
Brinna, bli bränd, glöda igen - om utbrändhet och vägen tillbaka, Kerstin Hesslefors Persson
Brinntid, Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie
Från utbränd till nytänd, Inger Jalakas
Lär dig säga jag och nej, Sara Burlin Pellbäck
Mer mindfulness i vardagen, Ola Schenström
Bli fri från perfektionism, Elizabeth Gummesson
Våga vara rädd, Emma Holmgren
 
Längre in i sjukskrivningen ramlade jag över följande böcker:
 
Lär dig leva, Susan och Mats Billmark
Nystart i livet, Madeleine Åsbrink
Det kommer att gå över, Maggan Hägglund
När hjärnan inte orkar, Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck
 
Jag har inte läst alla böcker i sin helhet utan i vissa av dem har jag läst valda delar och det har gett mig mycket ändå. Läsning är ju en utmaning för oss med utmattningssyndrom. Ibland kan det fungera bättre att lyssna och då kan du kolla om böckerna finns på till exempel Storytel.
 
På senare tid har poddarna ökat enormt i antal och jag kan tipsa om några bra här:
 
Medberoendepodden - Skamfilad, Göran Larsson
Prestationspodden - Psykiatern som gick in i väggen, Pia Dellsson
Kropp och själ
Sinnessjukt
Hälsosant
 
Säkert finns det många fler. Jag lyssnar via acast eftersom jag har en Android. Har du en Iphone får du lura ut var poddarna finns själv. Tipsa gärna om bra poddar eller böcker med en kommentar här på bloggen!
 
Och du, få inte panik av mängden läsning och lyssning. Jag har ju hållit på med de ovan nämnda böckerna och poddarna i fyra år, så ta inte ut dig genom att låna/köpa alla böcker och börja tokläsa. Det funkar inte vettu...
 
Kram på er!

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0