Sjukskrivningar, utförsäkringar och Försäkringskassan...

 Är det inte konstigt att man kan bli sjukskriven av en läkare som man träffat under lång tid, som sett precis hur man mår och som vet vad man behöver för att bli frisk. Därefter kan en läkare på Försäkringskassan, som man aldrig träffat alls besluta att man inte är berättigad sjukpenning.Hur kan läkaren man aldrig träffat veta bättre liksom?
 
Jag har haft tur hittills. Peppar peppar... Det har inte hänt mig, men jag hör om andra som drabbats. Bland annat några av er läsare, med samma diagnos som jag har. Bedrövligt måste jag säga.
 
Sen har vi det här med att man fram tills idag har blivit utförsäkrad efter en viss tids sjukdom, trots att man fortfarande är sjuk. För att minska på sjukskrivningarna. Så himla knäppt tänkt. Som om man skulle bli friskare för att man inte får några pengar att handla mat och betala räkningar med. Snarare så är det väl så att utförsäkringen lägger sten på börda och man mår ännu sämre eftersom man solklart blir stressad av att inte få någon inkomst. Och man är väl för sjutton inte sjuk för att man vill vara sjuk. Man kan liksom inte bara bestämma att "Nä, hörrni, nu tror jag att jag ska ta och bli frisk. Nu har jag ju varit sjuk tillräckligt länge".
 
Vem vill vara hemma dag efter dag med utmattningssyndrom och ångest, som gör att man inte kan göra särskilt mycket alls? Vem tycker att det är kul att leva på en försäkring? Vem vill ligga i soffan, ibland hela dagar, och bara fokusera på att andas? Att ta sig vidare från en stund till en annan? Nu andas jag in... Och nu andas jag ut... Vem vill tänka att vid varje aktivitet gör jag ett val? Ska jag genomföra aktiviteten? Kommer jag att orka? Är det värt att jag kanske bli liggande efteråt, ibland i flera dagar? När luften inte räcker till och gråten vill komma bara för att folk runt omkring pratar eller ber om hjälp med läxor eller annat. När huvudvärk blir för jobbig. När maten måste lagas fast man ibland inte ens orkar stå medan man skär upp den förbannade falukorven. Vem vill ha det så? Vem kan rycka upp sig, bli frisk och gå tillbaka till jobbet när vissa dagar är så? Bara för att sjukpenningdagarna har tagit slut... När bra dagar innebär att man kan ta en promenad, åka på ICA, gå på ett yogapass på dagtid eller skriva ett blogginlägg. Eller som i helgen när jag faktiskt var på cup med yngsta sonen. Med öronproppar i hela tiden. Match, säng, match, mat, säng. De andra föräldrarna går ut och tar en öl. Jag går och lägger mig och inser att jag får vara nöjd som överhuvudtaget kom iväg till cupen, med tanke på hur jag mådde förra veckan. Stor ansträngning för att hålla ihop hela helgen trots att alltihop var helt kravlöst. Hotellrum, chaufför och inget ansvar för något barn. Så är det för mig när jag ska göra något. Jag vet inte hur mycket det märks utåt, men inåt märks det sannerligen när jag är ute och "gör saker".
 
Men från och med idag tas alltså gränsen för sjukförsäkringen bort. Bra det i alla fall, även om jag hann bli utförsäkrad och inte räknas in i det nya systemet. Nu gäller det bara att klura ut varför så många blir så sjuka, så att vi kan jobba på att förebygga den här otrevliga psykiska ohälsan.
 
Helena
2016-02-01 @ 18:53:42
URL: http://livetuppochnerblog.wordpress.com

Håller med,det är ju ändå våra läkare som ser hur vi mår från gång till gång, det där är helt galet, har själv som tur är inte heller råkat ut för det. Läkarna har ju ingen aning vad vi går igenom varje dag, att vi hela tiden måste prioritera vad vi ska orka eller inte. Jag skulle blivit utförsäkrad i maj och var en tid väldigt stressad över det, så den här nya lagen är kanon. Vi med utmattningssyndrom kan ju inte ha tidsbestämt, för oss tar det flera år att bli friska. En helt galen lag tycker jag, drog en lättnadens suck när den nya lagen kom.

Svar: Så bra! :)
Fröken Duktig

Lotta
2016-02-01 @ 20:10:52

Tror alla med utmattningssyndrom släppte ner axlarna ett par hack när utförsäkringslagen försvann. Hoppas nu bara att den får vara kvar också.. Jag skulle ha blivit utförsäkrad i slutet av mars, så jag hade riktig tur! Har varit jättestressad över att inte veta hur det skulle bli, så nu får det gärna vara lugnt ett tag.

Svar: Så skönt för dig. :)
Fröken Duktig

Sanna
2016-02-01 @ 21:58:17
URL: http://lyckostenen.wordpress.com/

Det är ju ett märkligt system vi har, det är som ett lotteri allihopa. Ibland är det vinst varje gång, ibland är det nitlott efter nitlott och ibland är det ungefär som Miljonlotteriet som jag är med i. Man betalar varje månad för att få vara med, får nån liten vinst då och då, men i slutänden har det kostat mer än det smakat. Samtidigt har vi det bra mycket bättre än många andra länder som inte har några sjukförsäkringar alls.

Svar: Ja det är ju tur att vi har en sjukförsäkring förstås. Men vi har ju varit med och betalat för den också...
Fröken Duktig

Anna
2016-02-02 @ 10:08:41
URL: http://utbrandvagentillbaka.wordpress.com/

Galet system. Är ju ändå vår egen läkare som vet hur vi kämpar och hur vi mår. För någon lek är det inte att leva med det här. Det är en riktigt otrevlig sjukdom, och precis som du skriver så får man aktivt göra val, för varje liten sak vi tar oss för.

Hur kommer det sig att du inte räknas in i det nya systemet? Är det bara för att du hann bli utförsäkrad?

Är riktigt dåligt insatt i allt det här. Är min man som sköter allt med FK och mitt arbete.

Kram ❤️

Svar: Ja, det är bara för att jag blev utförsäkrad innan dem första februari, när det trädde i kraft. Jag blev ju utförsäkrad i december tyvärr...Kram
Fröken Duktig

Anonym
2016-02-02 @ 10:36:16

Hade 50% sjukersättning i några år pga fibromyalgi. Blev utförsäkrad 2012. FK-handläggaren skickade mig till sin läkare för bedömning. Utlåtandet var att jag kanske skulle kunna bli bättre på väldigt lång sikt. Tips för att må bättre i stunden var att ta medicinen på andra tider och gå ner 10kg. Det tipset var det enda handläggaren tog fasta på. Hade läkarintyg från VC, från smärtenheten och bedömning från AF. Alla sa samma, men handläggaren på FK utförsäkrade mig med orden att gå ner 10kg och ta några värktabletter kan väl inte vara nån konst. Två år senare drabbades jag av utmattningssyndrom.

Svar: Man upphör aldrig att förvånas...
Fröken Duktig

Mia
2016-02-02 @ 16:38:06

Ja skönt bortre gränsen försvinner! Men nålsögat att få sjukpenning på fortsättningsnivå efter ett år kvarstår ju. Så för min del lika illa när FK hävdar jag borde blivit frisk nu.

Svar: Så himla dumt ju...
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0