Att skära sig på gammelgäddan...

Vaknade vid fyrasnåret i natt av att någon hade ont. Jag låg kvar och lyssnade när maken pysslade om skadad son.
 
Ringde sjukvårdsrådgivningen medan vi åt frukost. Det var telefonkö. Som vanligt...
 
-1177, sjukvårdsrådgivningen.
-Ja hej. Det är så att jag har en som som har ont i ett finger.
-Jaha.
-Ja, alltså han har ett sår som verkar ha blivit infekterat. Han gjorde illa sig i onsdags och vi gjorde rent och plåstrade om. Nu vaknade sonen inatt och hade jätteont. Fingret har blivit rött och svullet.
-Hur gjorde han illa sig då?
-Han... öhh... skar sig. På gälen. På en gädda alltså.
- På en gädda???
-Ja.
Öhhh, ok...
 
Vi fick ta en tur till primärvårdsjouren för en översyn. När vi anmälde oss i luckan där var responsen ungefär densamma. Honsom tog emot oss antecknade: "Skar sig på fisk" och skrattade...
 
Vi fick åka hem med ett recept på antibiotika och nu hoppas vi väl att det biter så att fingret blir normalt igen. Pojken brukar inte pjåla, men nu gjorde det ont...
 
Jag mår bättre nu och det känns väldigt skönt. Primärvårdsjouren tog inte knäcken på mig. Jag kom hem hel och välbehållen och jag var fortfarande vid mina sinnens fulla bruk. Därför fick det bli en stund på yogamattan. Jag har gjort i ordning ett riktigt mysigt hörn i vardagsrummet där jag kan husera när orken finns. Och det gjorde den idag. Nu hoppas jag att det dröjer lång tid innan jag behöver besöka den där mörka hålan jag varit i de senaste veckorna. Tre tuffa veckor. Men nu mår jag i alla fall lite bättre.
 
Jag vet ju att det går upp och ner när man ska tillfriskna från utmattningssyndrom och att det kommer att bli fler svackor. Och jag vet ju av erfarenhet att man kan må ok och tro att man ska kunna utföra en aktivitet, bara för att en timme senare inse att man hade fel. Att orken sinat fortare än surfen tog slut i baksätet på väg på semester. Men just nu ska jag njuta av att vara på väg åt rätt håll. För just nu, den här stunden, är en bra stund.
 
Anonym
2016-02-22 @ 11:04:24

Härligt

Mia
2016-02-22 @ 12:32:20

Fisk är farliga grejer, stackars! Men skönt du mår bättre. För egen del funderar jag mycket över svackorna. Varför kommer de? Ibland och helt självklart kommer de när jag varit för aktiv. Men lika ofta kommer de utan anledning. Ibland några dagar, ibland veckor långa. Jag har ingen depression så mina svackor innebär "bara" ökning alla hundra symtom. Fast det tär på humöret, mer för varje gång. Hur funkar svackor/bakslag för er andra? Mönster? Jag vill försöka förstå meningen med dem... På VC får jag svaret att det är normalt. Jo. Suck, klen tröst.

Svar: Ibland kan man se varför eftersom man gjort jobbiga saker och ibland inte. Precis som du skriver. Ni andra får gärna kommentera här och berätta hur det är för er. Och vad säger era läkare?
Fröken Duktig

Malin
2016-02-22 @ 13:32:34

Hej! Först vill jag säga att ditt skrivande har hjälpt mig mycket, har känts " skönt " att ha någon som känner och upplever samma som jag. Många i ens närhet förstår inte vad man går igenom och man kan väl knappast förvänta det sig heller, knappt man själv förstår det. Jag fick ett råd av en sjuksköterska som också varit igenom detta. När hon sa det trodde jag inte alls på det, men det har faktiskt gett mig mer energi och ork. Hon gav mig rådet att köpa vitaminer och börja pressa frukt och grönt, för att bygga upp cellerna som tagit skada av utmattningen. Nu äter jag fiskleverolja, d vitamin, b vitamin och magnesium varje dag och gör mina juicer. Köpte en råsaftcentrifug och gör några flaskor åt gången, om man inte har orken en dag. Det är bara ett tips som har fungerat för mig! Jag har lång väg kvar, men med lite mer energi så känns det lite lättare. Kämpa på! Kram Malin

Svar: Vad roligt att du har nytta av mina texter. Det värmer! Du har nog rätt i att få förstår det här. Men det kan man nog inte begära heller.
Tack för tipset. En fråga bara. Har du dokumenterade vitaminbrister? Eller är dina värden bra och du ändå blir hjälpt av att ta extra tillskott? Kram på dig med!
Fröken Duktig

Maria
2016-02-22 @ 21:38:02

Gammelgäddor är inte att leka med ;-)...
Vad bra att du mår bättre!
Dessa svackor är hemska! När jag har tagit mig ur en svacka vet jag att det inte dröjer så länge innan jag är där igen och det är lika ledsamt var gång. Jag försöker också att ladda med mycket frukt, grönsaker, ingefära, vitaminer och mineraler. Har haft mycket kramp och värk i benen men det har blivit bättre sedan jag började med tillskott av magnesium. Kanske var det det som hjälpte. (Har en man som cyklar mycket, typ Vätternrundan, och han har koll på det där med benkramp och magnesium....) För några veckor sedan började jag att göra Medi yoga eller Qi Gong och meditation var dag. Jag har Yogat mycket tidigare men kroppen orkar inte den fysiska ansträngningen nu. Har istället hittat korta avsnitt på Youtube spm fungerar bra för min del. Speciellt meditationen Kirtan Kriya har fungerat jättebra. Jag har valt att göra övningar till korta avsnitt (10 -12 minuter) inspelade av en kvinna som heter Maria Hansson men det finns även andra. Qi Gong gör jag ett kort pass ( ca 7 min ) med Lee Holden (for beginners). Jag hoppas så att detta ska göra att jag slipper så många och långa svackor i framtiden.
Kram
Maria

Svar: Vad bra att du hittar saker att prova. Du kan väl skriva någon rad framöver och berätta om du känner dig hjälpt av yogan och vitaminerna på lite längre sikt. Det är ju så svårt att veta vad som är vad eftersom man blir dålig lite då och då. Så mår man bättre och tror att någon metod har hjälpt, sen faller man ner igen och så kanske metoden känns hopplös. Skulle vara roligt att höra att du mår bättre på lite längre sikt av dina ansträningningar.Kram!
Fröken Duktig

Malin
2016-02-22 @ 22:00:20

Härligt 💕

SKRIVDIVAN
2016-02-23 @ 13:00:58
URL: http://skrivdivan.se

Att skära sig på en gädda låter sådär! Det är klockrent med någon liten hörna eller altare eller vad en kallar det, en plast för återhämtning och närvaro. Jag har en sån hörna men jag har inte varit där på länge. Och det är INTE för att jag inte behöver. Mer för att jag har motstånd till stillheten, möta mig själv och komma i kontakt. Vad är man så rädd för?

Svar: Ja, det kan man fråga sig. Har du någon samtalskontakt som kan hjälpa dig att reda ut det?
Fröken Duktig

L
2016-02-23 @ 20:15:19

Härligt att höra att du mår bättre=)

Svar: Tack!
Fröken Duktig

bylittlenea.blogg.se
2016-02-24 @ 08:28:56
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Hoppas fingret snart är bättre! Man får verkligen ta vara på de bra och de bättre stunderna när de dyker upp! Skönt att du mår bättre :)

Helena
2016-02-24 @ 17:10:55
URL: http://livetuppochnerblog.wordpress.com

Skönt att du mår bättre igen :), svackorna är aldrig roliga, dom kommer ju oftast när man haft några bra dagar, då man kanske gjort nåt lite extra. Helst ska man ju ligga och vila dom bra dagarna med, men oftast så gör man nåt lite roligt då. Har haft några jobbiga dagar nu med aktivitet varje dag så antar att jag får värsta bakslaget imorgon, mår just nu absolut inte bra i kroppen, men i bland så måste man ju på olika aktiviteter som läkare mm. Har ju skrivit en del om bakslag i min blogg. Dom bakslagen kommer ju av att jag provat jobbat ett antal gånger. Men bakslagen jag har nu verkar väldigt mysko, har dragit ner på väldigt mycket här hemma. Provade imorse att plocka ur diskmaskinen och tog undan lite tvätt och av det lilla blev jag helt slut och bara skaka invärtes, helt galet. Min återhämtning i fysisk aktivitet har bara blivit sämre och sämre, jättekonstigt, har inte varit å tidigare då har jag åtminstone varit i så pass bra skick att jag provat jobba, det skulle inte funka nu längre. Får hoppas specialistvården kommer fram till nåt framöver, för det här är inte roligt längre. Kram

Svar: Nää, det är inte roligt alls. Det låter som om du har det jobbigt. Jag känner igen det där med att inte återhämta sig. Det är jättekonstigt. Har du frågat din läkare om det?
Fröken Duktig

Malin
2016-02-24 @ 17:37:03

Hej igen! Alla mina värden är bra och har varit under hela tiden. Hon förklara det med att cellerna i kroppen behöver en " extra kick " för att dom ska läka och ge kroppen mer energi. Där finns ju tyvärr ingen Quick fix, men med lite mer ork och energi så känns det lite bättre. Har lyckats rensa avloppen och frosta av frysen idag, har kanske med min extra boost att göra 😊 Kram och tack för du skriver!

Svar: Vad roligt att höra att du orkat med lite.Kram!
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0