Mona-Li och tröttbacillen - en bok om utmattningssyndrom ur ett barns perspektiv

En väldigt viktig bok, som hittills har saknats på marknaden, har kommit nu. Äntligen!
 
Vi fokuserar inte så ofta på barnets upplevelse av att ha en sjuk förälder. Eller jo, förresten. De sjuka själva fokuserar på det hela tiden. Vi oroar oss för hur det påverkar barnet. Vi har dåligt samvete för att vi inte orkar vara delaktig, för att vi inte orkar lyssna. För att vi ofta säger nej till barnets önskemål om aktiviteter. För hur det påverkar barnet att tvingas ta hänsyn, vara lite tystare, lite lugnare. Men det är ändå inte ur barnets perspektiv. Vi läser inte om hur det känns att vara liten med en förälder som ofta är frånvarande. 
 
I "Mona-Li och tröttbacillen" berättar Mona-Li själv hur hennes vardag ser ut med en mamma som blivit sjuk i utmattningssyndrom. Hur hon och hennes bror tar hänsyn till mamma och om hennes längtan efter mammas närvaro. Hon berättar om lek och bus med pappan och om viktiga små samtal med den sjuka mamman. Det blir tydligt hur viktig hennes pappa är. Vilken stor roll han spelar i hennes liv.
 
En dialog mellan flickan och hennes farmor träffade extra hårt i hjärtat, eftersom igenkänningen var så stor:
 
-Hur var det i skolan idag?
-Bra. Fast sen fick jag inte ta hem en kompis idag heller.
 
Så många gånger just detta ha hänt. Att vi tvingas säga nej till helt vanliga saker. Igen, igen och igen. Det kan verka litet, men det gör ont att tvingas göra sitt barn besviket gång på gång. Men Mona-Li har en fantastisk inställning till livet och till vardagen.
 
Den här boken vänder sig till barn 3-6 år. Den är verkligen ett fantastiskt underlag för samtal om en förälders sjukdom, på barnets egen nivå. Och uttrycket "tröttbacillen". Helt underbart. Så träffande! Boken är skriven med ett barns tankar i fokus och bilderna är så fina. Den är, trots att den handlar om sjukdom, en glad och fin historia. En historia om hur vardagen ser ut för väldigt många barn och om vikten av att ha andra vuxna omkring sig. Anna Säfström har skrivit boken som faktiskt saknades på marknaden och hon har egna erfarenheter som hon har använt på ett väldigt fint sätt.
 
Boken är skriven av Anna Säfström och illustrerad av Emma Svalander. Den finns på BokusAdlibrisAnnas egen hemsida och Emmagjort AB och på många fler ställen. Läs den, den är verkligen fin!
 
Ta hand om er!
Anonym
2018-06-27 @ 09:47:43

Tack ja detta dåliga samvete

Anna Säfström
2018-06-27 @ 10:44:00
URL: http://www.annasafstrom.se

TACK vilken fin recension. Den känns rätt in i hjärtat. JUST SÅ är boken tänkt; till igenkänning, kanske någon tröst (i att fler upplever detta), samtalsunderlag. Glad att just du läst boken och att du tyckte om den.

Anonym
2018-06-27 @ 23:42:28

Vilket bra uttryck tröttbacill

Anonym
2018-06-29 @ 06:50:46

Hur upplevde du att du var redo att jobba?

Linda
2018-07-01 @ 19:17:06

Tack för tips, äntligen en bok i ämnet riktad till barn:) P.S var ett tag sen jag var härinne, men kul att läsa att det går framåt för dig! P.S vet du vart "Tankar om utmattning" har tagit vägen...?😳

bylittlenea.blogg.se
2018-07-05 @ 09:43:23
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Så fin bok! Ska se till att köpa den! Dels för att jag vill stötta Anna och läsa boken!! Dels för att en vän behöver den i sitt liv just nu ❤️

matildabergstedt.blogg.se
2018-08-08 @ 21:01:15
URL: http://matildabergstedt.blogg.se/

Wow, gud så viktigt med en sådan bok på marknaden!

Anonym
2018-08-10 @ 12:37:39

Hej hur bota du din svåra depression o ångest?hade du nervsmärtor i kroppen

Svar: Svårt att säga. Lång tid, mediciner, rutiner, viktiga människor.
Fröken Duktig

Anonym
2018-08-18 @ 16:08:22

Hur går det för dig? Kram

Svar: Hej!Det går ganska bra. Kolla gärna mitt senast inlägg. :)
Fröken Duktig

Anomym
2018-08-26 @ 18:14:46

Hade du overklighetskänslor

Svar: Ja, väldigt mycket men det var längesen nu. Man får ju den känslan när man får en panikattack men förut gick man ju ofta omkring i en bubbla och kunde liksom inte känna var kroppen började och slutade och om det som hände runtomkring verkligen hände.
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0