Sista besöket hos sjukgymnasten

Sämre vecka, igen...

 

Sista besöket hos sjukgymnasten. BK (basal kroppskännedom) klart. Nu gäller det som vanligt att använda dom verktyg man har fått.

 

Jag fick fylla i en symptomlista som vi sedan utgick ifrån när vi utvärderade perioden. Samma symptomlista som jag fyllde i vid första besöket. Jag blev liksom ledsen när jag såg listan framför mig. I princip alla symptom finns kvar och de finns där nästan lika ofta som i början av behandlingen. Skillnaden mellan då och nu är styrkan i symptomen. Jag klamrar mig fast vid den förbättringen och betonade det flera gånger för sjukgymnasten. För jag tycker ju att jag mår lite bättre. Men symptomen är kvar. Antagligen ligger min förbättring i minskad depression och inte så mycket i utmattningssyndromet. Symptomlistan är lååång. Så många punkter där jag fortfarande måste fylla i "dagligen" eller "3-4 gånger/vecka". Det enda jag kunde fylla i "aldrig" på var symptomet panikångest för det har jag inte haft på ett tag nu. Jag har haft tillfällen när jag har varit på väg mot panikångest men ändå inte utvecklat en attack. Det är jag tacksam för, för det är inget man önskar ens sin värsta fiende.

Ett av många symptom jag har dagligen är ångest och spänningar i kroppen. Flera gånger i veckan vaknar jag på morgonen spänd som en fiolsträng med bankande hjärta och hög puls. Fortfarande. Det är jobbigt att vakna med stresspåslag var och varannan dag och det känns ju helt onödigt när man inte ens har tider att passa. Sömnproblemen har tyvärr också gjort sig påminda igen i och med utsättningen av mirtazapin, som är den antidepressiva medicin jag tagit på kvällen och som har fått mig att somna på kvällarna. Det positiva med den utsättningen är att jag blivit lite piggare på dagarna. Den antidepressiva effekten har jag ändå i och med en högre dos av den andra medicinen, voxra. Dessa mediciner...
 
Sjukgymnasten föreslog att jag skulle prova ett tyngdtäcke för att eventuellt få sova lite mer avslappnat. Kanske slippa vakna med stresspåslag på morgonen. Har jag tur så hjälper det och har jag ännu mer tur så blir det lättare att somna på kvällarna också. Jag hoppas det för det känns inge vidare att behöva ta mediciner för att få sova. Sömn är ju viktigt för tillfrisknandet.
 
Det här med sömn har alltid varit ett bök för mig. Så långt jag kan minnas har jag inte kunnat somna utan problem utom enstaka nätter. Dom enstaka nätterna brukar infalla när jag har varit vaken många nätter i rad. Till slut måste man ju somna liksom. Det har varit så skönt att ta mirtazapin. Då har jag vetat att jag kommer att somna på kvällen. Varje kväll dessutom. Det är inget jag har varit bortskämd med. Men nu måste jag försöka hitta andra vägar för att inte tvingas ligga och vrida mig i sängen tills framåt 2-3 på nätterna. Ska prova ut tyngdtäcket på onsdag. Någon som har erfarenheter av ett sånt?
 
Ta hand om er!
Annica
2017-03-19 @ 14:58:42

Jag köpte ett eget kedjetäcke i början på min utmattning.Valde ett 8 kg täcke som passar mig bra.De finns i olika viktklasser.Kostade 6500 kr men är värt varenda krona.
Ångestproblematik kan ju göra att det känns tungt att andas så jag skulle rekommendera att du inte väljer ett alltför tungt täcke.
Bolltäcken är varmare.Är man varm i sig själv tror jag kedjetäcket är bättre.
Aldrig kunde jag väl tro att jag skulle sova under 8 kg kedjor.
Jag använder det ibland på dagarna också för att hjälpa kroppen att komma ner i ett lägre spänningsläge.Det är skönt med ett kedjetäcke då jag ofta har värk i mina spända muskler.
Det är konstigt för känslan av att vara "instängd" under ett kedjetäcke är skön.Jag har precis som du problem med sömnen och jag sover illa utan medicin.Täcket hjälper mig att känna att jag ligger still då ångesten ger yrsel och känslan av att man åker karusell även när man ska sova.
Precis som du har mina depressiva symtom börjat ge vika men utmattningen är kvar med samma symtom och i samma styrka.
Insikten om att kroppen inte svarar skapar i sin tur ångest ibland.Man blir rädd och orolig och omedvetet finns nog också tankar om att kroppen aldrig ska läka fullt ut.
Jag har jobbat i skolan precis som du men har tagit beslutet att inte gå tillbaka.
Framtiden leder någon annanstans när jag är frisk igen.
Jag försöker varje dag att tänka att allt är precis som det ska just nu.
Det hjälper mig att acceptera att livet inte är som förut och det kommer säkert aldrig att bli det.
Ett annorlunda och bättre liv kommer men det gäller att stå ut under tiden.
Utmattning är ingen enkel match som du vinner genom att vara stark och kämpa.Det är ju precis tvärtom.
Hoppas du ska sova bättre med ditt täcke :)
Var rädd om dig!
Kram från
Annica

Svar: Valde 8kg och kedjetäcke. Bolltäcket kändes som att det skulle ta upp heela sängen. Och så var det liksom högt. Går det ens att ligga på rygg med armarna på täcket om man vill läsa en stund eller blir boken så högt upp att man inte ser den då. ;) Har vilat under det idag och det var så skönt. Blev verkligen avslappnad.Tack för att du delar med dig av din historia. det uppskattar jag verkligen.
Kram
Fröken Duktig

Helga Rebecka
2017-03-19 @ 21:36:48
URL: http://https://helgarebecka.wordpress.com/

Jag ska också förhoppningsvis få prova ett tyngdtäcke snart. Har testat alla möjliga sömnmediciner men de hjälper bara lite grann. Mitt problem är framför allt att jag sover ytligt och vaknar många gånger under natten - ofta just som du med bankande hjärta och hög puls. Drömmer också oerhört mycket och livligt. Har liksom du haft problem med sömnen så länge jag kan minnas nästan. Det är svårt att ens föreställa sig att man någonsin kommer att sova gott igen. Men vi får hoppas på tyngdtäcket :) ! Kram

Svar: Men jag med. Drömmer som attans och ofta tokigt. I flera år drömde jag hela tiden att jag blev jagad på olika sätt och andra mardrömmar. Nu är det bättre men fortfarande livliga drömmar. Nu har jag fått mitt täcke. Sovit en natt med det och sov inte bra kanske men jag tror tamejsjutton att det var bättre än vanligt i alla fall. Och det var så skönt att vila under det nu på dagen. Blev verkligen avslappnad. Kram
Fröken Duktig

Anonym
2017-03-19 @ 22:35:06

Har du provat Inderal (Propranolol)? Har man mycket fysiska symtom av stresspåslag hjälper det väldigt bra! Det lugnar ner kroppen (och där igenom faktiskt sinnet lite också) genom att hindra stresshormonerna att verka på cellerna. Jag talar både av egen erfarenhet privat (har varit utmattad) samt professionellt (är läkare). Förslag på dosering (10 mg tablett): 2 tabletter på morgonen och 2 tabletter på eftermiddagen. Ska inte tas innan hård träning eller precis till natten, eller om man har väldigt lågt blodtryck. Värt att prova! Kram

Svar: Jag har fått det utskrivet men liksom inte velat ta det riktigt. Vet inte varför men det kändes liksom lite obehagligt med en betablockerare. Är jag fånig? Dom verkar inte så länge va? tänker att jag skulle vilja vakna utan hjärtklappning på morgonen, men det lär dom väl inte hjälpaa mot? Kanske ska våa prova ta dom... Tack för tipset.
Fröken Duktig

Tankar om utmattning
2017-03-23 @ 06:55:36

Jag bad att få prova ut ett tyngdtäcke efter tips från bloggläsare! Evigt tacksam för det. Jag fick det på frikortet, så behövde inte ens betala för det. Har 8 kg kedjetäcke. Finns tyngre och lättare och även med bollar. Och sömnen är verkligen förbättrad. Sover mycket bättre under mina kedjor, även om all ångest naturligtvis inte försvinner på en gång. Jobbigast är att byta lakan. Så tungt! Hoppas det hjälper dig. Lycka till!

Svar: Hämtade det igår och har faktiskt sovit hyfsat inatt. Har vaknat många gånger som vanligt och det tog ett tag att somna, som vanligt. Men maken sa att min andning lät som att jag sov tyngre. Och jag vaknade före klockan imorse. Hoppas att det ska hjälpa mer och mer med tiden. Fick också gratis som hjälpmedel via sjukgymnasten. Skönt att du är hjälpt av det. Ja det var tungt att bädda in det. Man är liksom klen nuförtiden. 😅
Fröken Duktig

Anonym
2017-03-24 @ 09:41:07

Jag vet hur du ha det . Samma lika här ✌Annelie

Svar:
Fröken Duktig

Helena
2017-03-24 @ 09:47:12

Hej Malin
Jag har precis hittat din blogg och blir verkligen ledsen när jag läser hur du mår och hur dåligt du har mått dom senaste åren.
Men förstår oxå av läsningen att du kämpar för att komma ut på andra sidan. Hejja dig! Det finns ett ljus på andra sidan, ibland är vägen dit så fasligt lång bara.

Stor kram till dig
Helena (din gamla granne i Sörböle)

Svar: Hej! Åh vad roligt att höra från dig! Hoppas att du mår bra! Ja det har varit tuffa år och är det väl fortfarande även om det är bättre nu. Det ska nog lösa sig med tiden hoppas jag. Jag brukar tänka på dig då och då Helena. Allt roligt och allt bus vi gjorde när vi var små. Fina minnen från Sörböle. ❤ Ta hand om dig!
Kram!
Fröken Duktig

Linda
2017-03-25 @ 15:49:27

Voxra är ökänd för att skapa/förvärra sömnproblem då den är så stimulerande. Används b.la. som alternativ medicinering till ADHD-patienter när riktiga stimulanter inte går att använda.

Svar: Jo jag vet det. Men den fick mig att vakna till liv lite igen i alla fall. Orka lite mer umgänge och lite fler aktiviteter. Känna känslor igen och inte bara vara likgiltig och håglös. Började skratta åt saker igen efter flera år. Så det är på gott och ont med mediciner.
Fröken Duktig

Helena
2017-03-29 @ 15:07:11
URL: http://livetuppochnerblog.wordpress.com

Hoppas du blir hjälpt av täcket, själv sov jag inget bättre med kedjetäcket, men många gör det :).Jag åt ju också Mirtazapin och fick stora sömnsvårigheter efter det, det håller i sig ännu fast det är 1,5 år sen jag slutade med dom. Det är inget vidare när dom ställer till såna problem, äter fortfarande sömntabletter för att få sova. Nu sover jag hela nätterna oftast och tycker det är viktigast just nu, så fortsätter äta dom ett tag till, ju bättre sömn desto bättre läker man. Gick ju upp så förbaskat med Mirtazapinet 17 kg, så läkaren på rehab sa åt mig att sluta med dom, men då blev sömnbesvären ännu värre. Det är väl både bra och dåligt med mediciner ibland.Trist för dig att symtomen inte vill försvinna, men det tar väl olika lång tid för oss alla.Har vissa symtom kvar, men dom har i alla fall minskat med tiden. Hoppas att du snart är lite piggare igen. Dom små små stegen räknas också :). Kram ♥

Anonym
2017-03-30 @ 09:26:24

Betablockerare av den sorten och i den doseringen är en snäll medicin och inget att vara rädd för. Verkningstid ca 6 timmar, och tar ca en halvtimme för att få effekt. Prova! :)
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0