Medierna uppmärksammar utmattningssyndrom

På fyra år har utmattningssyndrom ökat med 70%. 70%!!! Något är uppenbart fel. Arbetsmiljö och samhällsstrukturer säger jag. Men tydligt är i alla fall att problemet har fått ganska mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Bland annat genom reportage i tidningar, som det om mig och en annan kvinna i Amelia, men också i Veckorevyn och Må Bra har det skrivits om utmattningssyndrom den senaste tiden. På Tv4 träffade Malou två kändisar bara häromdagen, som varit sjuka men tagit sig tillbaka helt eller delvis. Det handlade om Linus Thörnblad, höjdhoppare på högsta nivå och Cissi Elwin, som jag antar inte behöver någon närmare presentation. I samma avsnitt pratade Malou också med en läkare om ämnet. Kolla avsnittet här om du vill:
http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=3303073
 
Dessutom har arbetsmiljöverket gått ut med ny lag som reglerar den psykosociala arbetsmiljön på ett tydligare sätt. Jag har inte läst den själv, men jag har sett en kort film på facebook, som säkert många av er också sett. Den verkar ha fått stor spridning. Så något händer det ju uppenberligen på området och det är ju bra.
 
Ett par av er läsare kände sig lite provocerade av Cissi Elwins historia eftersom hon tagit sig tillbaka så snabbt. Jag förstår det, verkligen. När man själv inte har kunnat börja arbeta alls på flera år och andra, som Cissi Elwin, är tillbaka på ett toppjobb efter fyra månader... För mig hade Linus Thörnblads historia en högre igenkänningsfaktor. En lång tid av svår sjukdom, en lång tid av återhämtning, som fortfarande pågår.
 
Man undrar ju varför vissa blir friska så "fort" och varför andra tar åratal på sig. Om de ens blir friska. Är det graden av utmattning som styr? Eller är det rätt hjälp snabbt vid insjuknandet? Kanske är det huruvida den sjuke kan acceptera sin sjukdom och därigenom börja återhämta sig istället för att kämpa på och kämpa emot? Eller har våra hjärnor och kroppar olika förmåga att läka kanske? Tar det längre tid att bli frisk om utmattningssyndromet försvåras av en depression? Blir det i så fall mer långdraget ju djupare depressionen är? Om ångesttillstånd ingår, vilket det verkar göra för de flesta. Tar det längre tid då? Går det att hitta svar på det här så att fler kan bli friska fortare?  Det kanske finns svar på några av mina frågor? Någon av er kanske vet en massa som inte jag vet?
 
Många frågor men få eller inga svar...
 
 
Mia
2016-03-18 @ 10:54:48

Det är samma frågor jag mal runt. Men vad jag förstått är graden, få hjälp snabbt innan man nått botten och sluta kämpa viktigt. Någon sa att det finns inget man (aktivt) kan göra för att bli frisk snabbt. Däremot finns mycket som gör att tillfrisknande går långsammare (tex kämpa, ignorera symtom, vara för aktiv med rehabaktiviteter etc).

Svar: Ja det där har jag också hört. Kanske var jag som skrev det här i bloggen? 😉 Så rätt behandling kan i så fall korta sjukskrivningen på sätt och vis då. Om man jämför med vad fel behandling gör...
Fröken Duktig

Anonym
2016-03-18 @ 13:45:39

Jag tror det har att göra med hur länge man bitit ihop och kämpat på. Första gången jag hade symtom som tunnelseende, yrsel,sömnproblem och tom pollenallergi under ett och ett halvt läsår, så var jag sjukskriven en månad då jag visste att jag hade en tjänst på min gamla skola. Den skolan var underbar och jag fick stöd fr rektor och kollegor. Kunde släppa all oro. Men nu har jag bitit ihop i 6-7 år...och varit sjukskriven i 2,5 år. Hoppas snart kunna arbetsträna lite.

Svar: Ja det kanske är så det är. Vi bet ihop alldeles för länge du och jag...
Fröken Duktig

Camilla
2016-03-18 @ 18:11:20

Jag insjuknade hösten 2012. Hade dragits med mycket svåra sömnproblem i 8 år! Utan att söka hjälp. Dvalan blev vardag och jag räknade med att när som helst blir det lättare tryck på jobbet. Beteendevetaren jag fick träffa, hade en liknelse. Tänk dig att du spänner ett gummiband (=tiden du överbelastar dig). Tänk dig sedan hur långt den far iväg när du släpper (=tiden för sjukdom, återhämtning och rehabilitering till ev. fullt frisk). En annan jag talade med sa: räkna med dubbelt så lång tid att bli frisk som du kämpade för att bli sjuk. Jag räknar med att aldrig bli fullt återställd. Kram

Svar: Det ligger nog mycket i den liknelsen. Hoppas att du får må bättre snart även om det kanske inte blir helt bra.💜
Fröken Duktig

Anonym
2016-03-18 @ 19:30:33

Diagnostiserad med utmattningssyndrom sedan 2 år, klarar nätt och jämt att vara på jobbet 25%. Orkar inga fritidsaktiviteter. Mår skit. Att jämföra med en bekant som lämnade sina barn till den andra föräldern. Pga påstådd utmattning. Flyttade till annan ort, byggde nytt hus, ny bebis och har jobbat 100% hela tiden. Det är nog väldigt olika hur sjuka vi är. De som frisknar till på en gång har aldrig fallit så djupt oss andra.

Svar: Nä det är såklart olika. Din bekant kanske inte var utmattad utan hade andra psykiska besvär som förväxlas m utmattningssyndrom? Som det var lättare att bli frisk från? Depression?
Fröken Duktig

Anonym
2016-03-18 @ 20:26:30

Tillfrisknandet beror nog en hel del på, som tidigare skrev, hur länge och hur hårt gummisnodden varit spänd.

Svar: Antagligen är det så.
Fröken Duktig

Anonym
2016-03-19 @ 15:21:48

Jag gick själv tillbaka till mitt jobb efter tre månader, jag hade ju varit bäst på mitt jobb så nu skulle jag minsann vara bäst på att bli frisk snart - detta varade i drygt ett år och sen blev jag sjukskriven igen och har varit det nu i ett år.

Svar: Ja, att skynda långsamt är nog bättre... Hoppas att du får må bättre snart.
Fröken Duktig

bylittlenea.blogg.se
2016-03-19 @ 18:00:34
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Visst är det väldigt bra att det uppmärksammas. Jag tänkte först att det var skönt att höra att hon var tillbaks efter 4 månader. Antagligen eftersom jag själv varit hemma snart 4 månader och vissa stunder tycker att det inte är några fel på mig. Men jag har fel de stunderna, har jag börjat lära mig, jag är inte redo att börja jobba igen. Jag tror att jag främst får för mig det för att jag minsann vill visa alla att jag kan (läs: vara en duktig flicka), inte för att jag är "återställd". Om jag känner efter så vet jag det, men ovanan att ignorera symtomen och istället kavla upp ärmarna är nog för stor fortfarande. Återstår att se 😏

Svar: Ja, så tänkte jag också i början av min sjukdom. Då fanns det ju hopp om att det skulle gå fort liksom. Jag var också väldigt inställd på att jag skulle vara braa på att bli frisk fort det första året. Gjorde prick allt för att bli det men kanske gjorde jag för mycket. Försökte prestera även på det området. Vi måste bli bättre på att känna hur vi mår och agera utifrån det och inte utifrån förväntningar på oss själva eller från andra. Men det är lättare sagt än gjort.
Fröken Duktig

Carro
2016-03-19 @ 19:28:46

Ett stort problem är att bland utmattningsdiagnoserna som sätts i dag finns det väldigt många personer som egentligen har sjukdomen ME. Det kan handla om cirka 30 000 personer som är feldiagnosticerade! Idag tror man att ME är en autoimmun sjukdom där energiproduktionen inte längre fungerar (mitokondrierna kan inte producera energi som de normalt sett ska). Så, om man säger att utmattningssyndrom ökar kan det ju egentligen handla om att autoimmuna sjukdomar ökar i vårt samhälle! Vilket i sin tur kan kopplas till många olika förändrade faktorer. När man säger att det är så stor andel personer med utmattning är det därför viktigt komma ihåg att ett flertal sannolikt är feldiagnosticerade, tyvärr.

Maria
2016-03-20 @ 22:20:36

Det är mycket bra att utmattningssyndrom uppmärksammas i medierna på olika sätt. Både genom artikeln med dig i Amelia, som för övrigt var jättebra :-), och i det här programmet på TV. Jag kände så väl igen mig i Linus berättelse trots att han är (var) elitidrottare och jag var (är?) lärare. Så olika bakgrund och så lika upplevelser. Det han berättade om att psykologen han gick till sa att han inte var tillräckligt sjuk för att han såg ren och fräsch ut, har jag upplevt vid olika tillfällen hos tre olika läkare. De vägrade alla att sjukskriva mig och ansåg att jag inte var tillräckligt sjuk fast jag knappt orkade stå rakt upp. Därefter fick jag rådet av en kurator (som jag fick en akuttid hos när jag bröt ihop i vårdcentralens väntrum) att alltid ha lite "sunkig" klädstil och otvättat hår när jag besöker sjukvården för att bli trodd....
Kram Maria

Svar: Mäh, det är ju helknäppt ju. Ska man försöka se sjuk ut? Kanske vore bättre om man tittade på hur folk mår än hur dom ser ut...Kram
Fröken Duktig

Anonym
2016-03-21 @ 09:30:33

Mina tankar och några enstaka referenser till dina kloka funderingar som jag också haft...
Är det graden av utmattning som styr? Ja
http://www.arbetarskydd.se/tidningen/article3943736.ece
Eller är det rätt hjälp snabbt vid insjuknandet? Ja enligt artikeln ovan.
Kanske är det huruvida den sjuke kan acceptera sin sjukdom och därigenom börja återhämta sig istället för att kämpa på och kämpa emot? Antagligen. Jag tänker att acceptans är en process som måste få ta tid.
Eller har våra hjärnor och kroppar olika förmåga att läka kanske? Vet inte. Möjligt.
Tar det längre tid att bli frisk om utmattningssyndromet försvåras av en depression? Troligtvis. Ju fler symtom desto längre återhämtning tänker jag.
Blir det i så fall mer långdraget ju djupare depressionen är? Antagligen
Om ångesttillstånd ingår, vilket det verkar göra för de flesta. Tar det längre tid då? Vet inte, men jag vet en psykolog som anser att stress, ångest, depression är olika sidor av samma mynt. Han har skrivit boken Ångest - om orsaker, uttryck och vägen bort från den.
Går det att hitta svar på det här så att fler kan bli friska fortare? Forskning pågår. Men personligen tänker jag att det är bättre att satsa pengar på att förebygga stress i vårt samhälle. Räcker det inte med att vi vet att långvarig stress utan återhämtning är skadligt?

Svar: Tack. Jag ska läsa den där artikeln. Ja du har självklart rätt i att förebyggande arbete är viktigare. Att det är där resurserna ska läggas. Det är bara så himla jobbigt att aldrig bli frisk nångång...
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0