Sinnessjukt - en podd om psykisk ohälsa

I somras ramlade jag över den här podden om psykisk ohälsa. Här kan man hitta mycket matnyttigt om diverse psykiska tillstånd. Jag har väl lyssnat på de avsnitt som jag känner berör mig mest och de handlar om utmattningssyndrom, depression och ångest. Det finns massor av avsnitt att lyssna på om du antingen laddar ner appen acast i din mobil eller söker på "Sinnessjukt" på internet. Jag försökte länka men fick inte till det och nu orkar jag inte krångla med det.
 
 
Christian Dahlström har en gäst i programmen som heter Marie Åsberg. Sammanfattningsvis kan man säga att hon tar upp följande:
 
Man har provat diverse behandlingar som KBT, mindfulness, trädgårdsterapi etc. för att läka ett utmattningssyndrom snabbare, men ingenting verkar bättre än något annat. Åsberg jämför med ett benbrott. Det finns inget man kan göra för att ett benbrott ska läka snabbare, men det finns mycket man kan göra för att läkningen inte ska gå fel. Man kan alltså inte skynda på tillfrisknandet.
 
Utmattningssyndrom och depression är inte samma sak även om det är vanligt att depression blir en följd av utmattningen och antidepressiva mediciner fungerar inte på utmattning men vissa kan bli hjälpta av dem om de har en egentlig depression.
 
Vid ett utmattningssyndrom rör det sig om förändringar i hjärnan till följd av långvarig stress. Hjärnskador alltså. Dessutom har man sett förändringar i kroppens stresshormonsystem. Åsberg säger att det tar lång tid att bli återställd från dessa skador. Vidare säger hon att de som varit "rejält in i väggen" kanske aldrig blir som innan igen.
 
En vanlig orsak till utmattningssyndrom är att individen känner höga krav på arbetsplatsen, men har liten egen kontroll över sin situation.En annan vanlig orsak är samvetstress. Det vill säga, den som arbetar får ständigt dåligt samvete över att tvingas prioritera bort viktiga arbetsuppgifter på grund av tidsbrist. Man mår dåligt eftersom man vet att man inte gör ett bra jobb.
 
Det här med samvetstress känner jag så himla väl igen. Man springer fortare mellan uppgifterna. Man pratar fortare. Man jobbar helt enkelt fortare och fortare och ändå hinner man inte. Man tvingas prioritera bland mycket viktiga arbetsuppgifter. Man vet att någon behöver ett visst stöd, men man hinner inte hjälpa. Eller man vet att någon behöver ett visst stöd, men det ligger över ens huvud. Man har helt enkelt inte rätt kompetens och resurser finns inte att få. Man märker att man inte kan ge det som behövs trots att man arbetar och arbetar. Till slut orkar man inte...
 
Ibland vore det bra om man kunde begrava samvetet i någon djup grop och lägga en sten ovanpå. Men som Åsberg säger, det kan ingen normal människa göra utan att må mycket dåligt.
 
Det här är bara ett axplock av allt Åsberg pratar om, så in och lyssna du med, om du vill.
 
 
 
Emmy
2016-02-24 @ 12:12:02

Jag tycker just det avsnittet med Marie Åsberg var väldigt bra. Känns bra att det bedrivs forskning. Angående utmattning vs depression tycker jag mig minnas att en studie visade att så många som 67% av studerade med ums även led av depression och ångest. Tycker det är viktigt att lyfta fram. De personerna har också längst konvelecenstid, speciellt de som behandlas med antidepressiva (troligen de som är sjukast).

Svar: Jo, så förstod jag det också. Och det verkar ju stämma på mig med.
Fröken Duktig

Mia
2016-02-24 @ 13:09:01

Tack för tipset! Ska lyssna på den. Sen kan jag tipsa om att undvika bokrean... Släpade mig till Akademibokhandeln för att skaffa lite inspirerande bilderböcker om mat, konst och sådant. Herrejösses vilken invasion av intryck. En rejäl packe fina böcker blev det iaf tack vare inköpslista, medveten andning och rejäl vilja. Nu blunda. Länge! :D

Svar: Jag vet! Skulle aldrig utsätta mig för bokrean. Går bara i affärer när jag vet att det är relativt lugnt... Men kul med nya böcker.
Fröken Duktig

Helena
2016-02-24 @ 17:27:43
URL: http://livetuppochnerblog.wordpress.com

Den podden är bra, har lyssnat lite på den själv. Höga krav på sig själv och på arbetsplatsen känner man ju igen. Man gjorde ju allt för att alla skulle vara nöjda även jag. Men man sprang fortare och fortare i detta ekorrhjul tills yrseln kom, och inte gick man hem för det man fortsatte jobba och trodde att yrseln skulle försvinna, men nä, efter två veckor gick jag till läkaren och kraschade. Just det där med depression är intressant, hade aldrig varit deprimerad tidigare och var inte deprimerad till en början heller av min utmattning. Läkaren ville skriva ut medicin men sa blankt nej, var inte deprimerad. Men däremot så kom det smygandes tyvärr, efter varje bakslag jag fick av tillbaka gång i arbetet så kände man ett misslyckande, och då kom depressionen med, man ville ju inget annat än att arbeta, men kunde inte. Ett stort misslyckande. Så nu äter jag snällt min medicin och känner mig bättre på den sidan av utmattningen, det är värre med den fysiska utmattningen där kommer jag ingen vart.

Svar: Ja inte är det konstigt om man blir deprimerad till följd av den här sjukdomen. Mer konstigt om man inte bli det med tanke på hur dåligt man kan må och hur lite input från omvärlden man orkar med.
Fröken Duktig

Helena
2016-02-24 @ 19:58:50

Samvetsstress, vilket bra ord!! Min chef är angelägen om att jag ska återerövra matematiken, men jag längtar verkligen inte tillbaka till den undervisningssituationen (jag älskar fortfarande matematiken). Nu har jag ett bra ord som förklarar vad jag upplever. Samvetsstress. Tack!

Svar: Ja, det var ett bra ord!
Fröken Duktig

bylittlenea.blogg.se
2016-02-25 @ 18:45:46
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Oj, verkligen intressant! Det ska jag lyssna på. Tack för tipset. För min del var det till stor del hög press och låg kontroll, men även dåligt samvete för att kvantitet gick ut över kvalitet. Det kändes även hopplöst när jag inte fick gehör då jag uppmärksammade det... Det ansågs vara fel på mig, inte arbetsmiljön. Jag kämpade för bättre miljö och större möjlighet att upprätthålla kvaliteten från innan medan trycket ökade, men hamnade i sjukskrivning istället. Det kan vara skönt att höra att man inte är ensam. Samtidigt är det sorgligt att så många hamnar i utmattning. Det är så onödigt!

Svar: Ja, det är det verkligen. Kanske kan det bli bättre nu när sjuktalen ökar så mycket. Då måste man ju ändå titta på vad skälet är till det och ta tag i problemen med hög arbetsbelastning och stress ute på arbetsplatserna. Men det hjälper ju inte oss just nu, men kanske när vi kommer tillbaka ut i arbete. Vi får hoppas det i alla fall.
Fröken Duktig

Sanna
2016-02-25 @ 22:28:29
URL: http://lyckostenen.wordpress.com/

Tack för tipset. Jag har inte riktigt anammat det där med poddar än. Vet inte varför för jag brukar vara om mig och kring mig när det gäller nymodigheter. Men inte nu. Det ska det bli ändring på. Imorgon ska jag prata med läkaren, sen blir det väl sängläge efter det. Jag brukar oroa mig för möten med läkare. Har haft så många olika... Jag ska försöka få den här att förstå att alla mina diagnoser ska stå med på läkarintyget. Det känns viktigt, framförallt så att FK förstår att jag inte bara är deprimerad.
Nu ska jag leta reda på podden och se till att komma ihåg att lyssna imorgon. Ha det bäst!

Svar: Ja, det tar verkligen på med läkarbesök. Man vet liksom aldrig vilket bemötande man ska få. Hoppas att det gick bra idag och ha en bra helg!
Fröken Duktig

Tankar om utmattning
2016-02-27 @ 09:14:50
URL: http://tankaromutmattning.blogspot.se

Tack för tipset. Har försökt lyssna lite på olika poddar, men har kanske haft otur och mest hamnat på "snackiga" poddar, utan så bra innehåll. Nu har jag Storytel som jag lyssnar på, men sen ska jag verkligen lyssna på det här! Annars fastnar jag ofta i Sveriges radio-appen. Kan jag också rekommendera. Kram!

Svar: Den här podden är också lite snackig tycker jag. Christian Dahlström är en riktig surrkuse, som ibland inte låter sina gäster komma till tals tyvärr. Men just avsnitten med Marie Åsberg är jättebra. Det är mest hon som pratar i dom faktiskt. SR appen är bra!
Fröken Duktig

Therese
2016-02-27 @ 18:57:27
URL: http://www.alldamnstories.blogspot.se

Åh tack för tipset!! Ska lyssna på den. Jag äter själv medicin mot depressionen och mår verkligen bra av det (även om det där med att hitta rätt medicin var en rejäl resa i sig). MEN den hjälper som sagt inte direkt mot själva utmattningen utan kroppen måste läka i sin takt. Medicinen är mer som ett plåster på hjärnan säger min psykiatriker, så hjärnan kan läka mer ifred och mer ostört från en allvarlig och återkommande depression som är otroligt påfrestande.

Tack igen för tips! Kram!

Svar: Kram!
Fröken Duktig

alexandra
2017-01-06 @ 21:31:46

Hej, har nyss hittat din blogg och läser nu ifatt. Känner igen mig i en del. Jobbar som lärare och som du skriver här, man gör allt fortare. Så mycket man inte hinner, orkar och får dåligt samvete över. Så mycket jag borde som jag inte orkat. Älskar mitt jobb men fruktar terminsstarten... Så trött... Önskar dig lycka till!

alexandra
2017-01-06 @ 21:46:20

Har precis hittat din blogg, tack och vilken styrka att skriva om allt detta. Känner igen mig till viss del
Jobbar som lärare och just detta att känna stress i arbetet är så stort. Så mycket jag borde göra som jag inte hinner och orkar... Älskar mitt jobb i grunden men pressen är hemsk. Så mycket jag borde göra som jag inte gör... Har sån ångest inför terminsstarten för jag förstår inte hur jag ska orka en hel termin till. Brukar säga att när jobbet är normalt, normal klass, föräldrar, kollegor och chef så är det på gränsen vad man klarar. Om det sen händer saker i ens privatliv så är gränsen nådd för längesen. Önskar dig all lycka till!

Svar: Precis så. Man överlevde en termin i taget. Tills det inte gick längre. Och som du skriver, ingen plats för saker som händer i livet. Inte ens barnens sjukdomar och absolut inte egen sjukdom...
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0