Att sänka kraven på mig själv

Ok! Nu ska jag testa en ny metod. Jag väljer att kalla den varannan-dags-metoden. Den ska syfta till att sänka mina egna krav på att ha det fint och städat hemma. Att sluta må dåligt över stök och skit och kunna vila utan dåligt samvete, även om ingen har städat här hemma.
 
Jag ska alltså testa att städa och plocka en gång varannan dag istället för varje gång jag ser ett stök. Det innebär att jag ska kliva över skitiga strumpor som nån unge har släppt rakt ner, gå runt prylar på golvet och se förbi det skitiga tvättstället varannan dag. Igår när jag skulle gå och lägga mig låg det ett par inlines!!! i min säng. Sånt går ju inte direkt att ignorera, men när sånt händer ska jag ropa på den skyldiga så att hen själv får städa upp. Undantaget från regeln får bli köket. Där måste man ju torka och plocka. Man kan inte gärna lämna smöret på bordet hela dagen medan ungarna är i skolan, bara för att dom själva ska få ställa in det i kylen.
 
Jag ska informera familjen om det här tilltaget ikväll, så att de vet att jag vägrar känna skuld för stök framöver. Allt detta för att öva på att sänka kraven på mig själv. Flytta fram gränserna för vilket stök som är ok. Som man kan stå ut med utan att bli galen. Min familj kommer antagligen inte lida ett dugg av det här. Deras gräns för stök är långt fram jämfört med min. Så den som får lida blir jag själv. Men jag tror att om jag ska kunna bli frisk från utmattningssyndrom och depression måste jag sänka kraven på mig själv och det här är ett av alla områden jag uppenbart behöver jobba med. Så idag börjar jag att öva. Ja, nu faktiskt.
Johanna
2015-09-29 @ 14:28:43

You go girl! Vad härligt att du fått energi att bestämma något! Bara att bestämma är att ta kontrollen över sitt liv lite, välja vad som ska styra hur man mår.

Min metod är att välja ett område som jag kan ha i precis den (helst perfekta, haha!) ordning jag vill. Men att bara fokusera på det området och kliva över allt annat som ligger och dräller på andra ställen. Tex välja stöket innanför ytterdörren, skura badkaret eller städa matbordet. Men bara en sak.
Men inlines i sängen, där går såklart gränsen för vad man kan ignorera! ;)
Lycka till!

Svar: Tack för pepp! Din metod verkar också bra. Jag klarade hela dagen utan att plocka igår. :)Kram!
Fröken Duktig

Anonym
2015-09-30 @ 22:02:15

Vilken utmaning! Ska bli spännande att följa hur det går. Något jag verkligen behöver ta efter.

Svar: Ja, prova du med. Eller testa det som nån annan skrev i sin kommentar, att man får städa en viss plats eller ett visst rum bara och kliva över resten.
Fröken Duktig

Helena
2015-10-02 @ 08:44:47

Hur går det?

Oj, oj... inlines i sängen!! Försöker familjen din att göra dig galen på riktigt? ;-)
Jag reflekterade över att oj, kan man dra en gräns för sådant. Jag som sagt till kuratorn att jag slutat städa i promenaden, dvs jag tar inte med mig saker på vägen från t ex soffan till toa, utan jag går raka vägen. Sen kan jag ta ett beslut att nu ska jag plocka fem minuter, men inser nu att jag nog allt plockar med mig saker fortfarande. Och vi ska inte tala om köket, klarar inte smulor på diskbänken. Funderar nu på om jag ska göra frukost och inte städa undan efter mig... men det kommer inte gå, det är ju fredag i dag, måste ha fint till helgen... eller?
Trevlig lortigare helg!

Svar: Haha, ja man ju tro det. Nä, det är väl så att två familjemedlemmar klarar att hålla undan riktigt bra, medan en tredje har noll koll på sina grejer... Alltså jag vet inte om man kan dra en sån gräns, men jag måste prova med något i alla fall. Jag har också skurit ner på att städa "i promenaden". Bra uttryck förresten... Men ibland går det av bara farten. Men nu får jag ju bara göra det varannan dag. Alltså, köket är ett undantag från min regel. Det går ju bara inte att lämna det skitigt. Också tänker jag att plocka varannan dag gäller andras grejer. Mina egna får jag ta rätt på. Men det brukar inte bli så mycket. Jag stökar inte till så värst mycket själv faktiskt. Trevlig helg!
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0