LCHF - periodisk fasta och utmattningssyndrom

Jag läste nånstans att man skulle vara försiktig med periodisk fasta om man drabbats av utmattningssyndrom. Jag äter ju mestadels LCHF sen ungefär ett år tillbaka och det finns två skäl till det. Det ena är ju att jag vill vara smal. Jag vill tappa de där kilona som smugit sig på nu när jag slutat hårdträna och dessutom äter antidepressiva  mediciner som påverkar vikten negativt. Det andra är att jag har IBS.
 
IBS-problemen försvann direkt när jag började på LCHF. Helt fantastiskt eftersom jag haft problem med det sen jag var barn. Det här gör att jag kommer fortsätta med lågkolhydratkost framöver.
 
Vad gäller vikten har jag tappat ett par kilo, men inte alla. Därför tänkte jag ta i med hårdhanskarna och köra LCHF 16:8. Det innebär att man fastar sexton timmar och äter under de återstående åtta timmarna varje dygn. Men där gick jag på en nit. Blev så himla dålig. Det var som om jag kastades långt bak i tiden med panikångest, matthet och hela skiten, så det funkade inte för mig. Då läste jag som jag skrev ovan att man skulle passa sig för fasta om man var i ett utmattningssyndrom efersom det stressar kroppen och reserverna för en sån som mig är mycket knappa. Och det stämmer på mig vill jag lova. Inget mer fasta för mig. Nu måste jag börja vara mer snäll mot mig själv. Sluta fokusera på maten hela tiden. Jag måste väl för sjutton kunna tillåta mig själv att ha en valk eller två. Jag är ju snart 40 år och tvåbarnsmamma. Varför lyckas jag inte? Hur sjutton gör man?
Johanna
2015-05-27 @ 15:50:32

Jag tror att du måste ta upp detta med din läkare. Kräv samtalsterapi för depression, ångest, utmattningssyndrom och ev ätstörning är inget som går över av sig självt. Du måste få hjälp. Inget snack. Och en självhjälpskurs på nätet är inte detsamma som en psykologkontakt.

Orkar du inte stå på dig själv så ta med en vän eller anhörig som pratar för dig. Ge dig inte. Det är deras skyldighet att hjälpa dig. Det är inte ditt fel! Det går inte att "skärpa till sig". Men det går inte heller att bli frisk utan rätt verktyg.
Lycka till! Kram på dig!

Svar: Tack så hemskt mycket för att du är så tydlig. Det behöver jag. På fredag ska min man följa med till läkaren och försöka driva "psykologfrågan". Kram till dig med!
Fröken Duktig

Lena Last
2015-05-27 @ 18:46:38
URL: http://lenalast.blogg.se

Jag har upplevt precis samma sak som dig! Fasta är inget bra knep att ta till vid utmattning. Jag äter många mål om dagen (LCHF förespråkar ju att man ska klara sig på 2-3 mål) för att ständigt hålla energin uppe. Det har fått mig att tappa lite i vikt, när jag alltså ätit mer! Aldrig mer än att jag blivit mätt, såklart.

Äter du några kolhydrater alls? För mig mår kroppen bättre när jag äter potatis och ris ibland och alla rotfrukter.
Hur är det med mejerier? Kanske du behöver minska på dom?

Kram!

Svar: Jag äter lite kolhydrater, mest från grönsaker. Men nu har jag bestämt mig för att ändra till en mer liberal lchf. Det kanske är det som funkar för mig. In med rotfrukter och lite potatis. Fortfarande inga spannmål. Det är planen som jag började på när jag blev så himla dålig förrra veckan. Kram!
Fröken Duktig

Lena Last
2015-06-03 @ 16:55:29
URL: http://lenalast.blogg.se

Låter vettigt tycker jag. Viktigt att prova sig fram men ännu viktigare att lyssna och ändra om något inte känns rätt. Kan ta sån tid bara men det är det värt i längden! Hoppas du mår bättre igen, Kram!

Sanna
2015-11-04 @ 23:53:39
URL: http://lyckostenen.wordpress.com/

Känner igen mig så mycket i det du skriver. Jag har ätit LCHF i omgångar. Vill ju gå ner i vikt och vet att det fungerar. Men jag blir mätt av fettet och äter för sällan. Blir superdålig psykiskt och trött som attan. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra föra att hitta ett sätt att äta som fungerar och jag är kanske aningen besatt av matfrågan. Har förstått nu att det kanske hör till sjukdomsbilden...Att ständigt leta efter sätt att bli frisk på. Min vikt påverkas ju av hur stressad jag är och min kropp är ju superduperstressad... Måste försöka släppa på matstressen... äta små mål oftare är något jag också har funderat på.

Svar: Prova det. Det kanske funkar för dig. Eller ännu hellre, släpp på matstressen. Det vill jag göra, men det är så svårt ju. Vi kämpar vidare...
Fröken Duktig

annika
2016-08-16 @ 12:56:26
URL: http://annikadiakon.blogg.se

Hej!
Känner igen mig så. Är 41 år, 3 barnsmamma och nära väggen. Med arbete, studier o familj har jag precis tagit studiepaus på obestämd tid för att hitta mig själv igen. Tänkte börja med LCHF och låta kropp och knopp återhämta sig. Har du några tips?

Svar: Jag vet inte om jag är rätt person att fråga, jag som inte lyckats bli frisk på över tre år... Men läs gärna inläggen under kategorin "Konkreta tips för att må bättre". Där finns kanske något som kan hjälpa dig.Kram
Fröken Duktig

Katarina
2016-09-19 @ 11:07:19

Hej.
Ett boktips är Adrenal Fatigue av James L Wilson han rekommenderar fasta mattider och en kost utan socker koffein och sädesslag.
Det har jag anammat sedan två månader tillbaka och jag känner mig piggare i orken och sinnet och har dessutom tappat 4kg.

Svar: Ja jag har läst den. Jag äter ganska mycket så förutom kaffet. Det vill jag ju så gärna ha... Jag har ibs och tält väldigt lite sädesslag och andra kolhydrater som tenderar att jäsa i tarmen. Fasta mattider är ett måste för mig för mitt blodsocker löper amok annars. Men tack för tipset om en bra bok!
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0