Det kommer att gå över - en bok om depression

Jag köpte den här boken några veckor innan jul. Bläddrade bara igenom den då men nu känner jag att jag behöver den. "Det kommer att gå över" av Maggan Hägglund, är en tröstebok för den som lider av depression.
 
Jag blev så trött igen igår. Det blev liksom mörkare omkring mig igen och jag orkade mest bara ligga hela eftermiddagen och kvällen. Orkade inte läsa tidningen till frukosten eller prata med familjen till middagen. Gick en promenad men orkade inte koncentrera mig på boken i lurarna när tankarna for runt i huvudet som en jäkla centrifug. Det blir så jobbigt när känslan av meningslöshet och hopplöshet tar över i bröstet. Det känns liksom obefogat när man har allt man behöver. Det ger skuldkänslor att inte uppskatta saker så som man borde. Och man blir så ofantligt trött på sig själv. På att vara till besvär och inte till glädje för andra. Man är ju inte dummare än att man förstår att ingen vill vara med en som är nedstämd och trött, även om det inte sägs rakt ut. Och nu blir det snart nyårsafton och man "ska" vara glad och social så att man inte förstör feststämningen. Det är några dagar kvar och jag hoppas att jag är piggare och gladare då så att det inte drabbar min omgivning.
 
Det här med julen tog nog ut sin rätt trots att den blev lugn och bra. Jag är tacksam att jag "klarade den" så bra. Nästa sak att klara blir mormors begravning. Den är imorgon. Sen ska nyårsafton klaras av. Det är arbetsamt att känna att både positiva och negativa händelser måste "klaras av". Liksom bockas av på listan. Men det är väl så det är att ha utmattningssyndrom. Två steg framåt och ett tillbaka. Tredje julen och tredje nyårsfirandet sen den berömda väggen kom ivägen. Nu ska jag plocka fram den där boken så får jag återkomma om innehållet i den i ett annat inlägg.
Kram på er!
Mia
2015-12-28 @ 16:52:19

Känner igen känslan av att saker bara ska "klaras av", oavsett om de är positivt eller negativt. Det är trist att jämt gå på ren vilja. "Klarade också av" julen hyfsat bra. Idag, och igår, är han så matt att benen knappt bär mig. Klarade ändå av Ica, med en hårsmån från panikångest... Apuh. Jo, vi får väl tänka att det går över. Det MÅSTE gå över helt enkelt. Gott slut, hoppas ditt nyårsfirande ska kännas ok.

Svar: Ja, det måste det göra. Åtminstone bli bättre och bättre. Jag var på ett nyårsfirande och varvade sällskap med vila bakom stängd dörr. Det var väl så bra som det är möjligt just nu. Men det är skönt att helgerna är över tycker jag. Så man får vila lite mer... Gott nytt år!
Fröken Duktig

L
2015-12-28 @ 19:17:27

Känner också igen det. Är jättetråkigt att roliga saker som att träffa familjen för att fira jul och nyår är saker man ska klara av. Julen var ok för mig men nu mår jag skit. Tanken på att det är nyår snart känns alldeles överväldigande. Längtar tills skiten är över och man kan komma tillbaka till någon slags vardag med rutiner =) God jul o gott nytt år iaf!=)

Svar: Ja, vardag och rutiner funkar oftast bäst verkar det som. Tack detsamma!
Fröken Duktig

Lotta
2015-12-28 @ 21:00:22

Nää, nu börjar det bli skrämmande lika mitt egna liv här.. Var jättenöjd med att julen gick så bra, med allt folk och stress, och de två senaste dagarna har luften gått ur. Legat nästan hela dagarna.. haft dåligt samvete för att jag inte orkat med barnen riktigt.. vill ha tyst och lugn.. Planerar inte ens för nyår, det blir vad det blir. Kram!

Svar: Jaa, vi är väldigt lika på det mesta vi sjuklingar...
Fröken Duktig

Hanna Karlsson
2015-12-28 @ 21:14:05
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

Usch vad jobbigt det låter. Kramar

Svar: Kram, kram!
Fröken Duktig

Maria
2015-12-28 @ 21:30:41

Julen är en stressig tid. Jag tror nästan att kroppen kommer ihåg hur det har varit tidigare år, då när vi körde järnet (:
Därför blir det nog lätt en Svacka den här tiden. Jag brukar tänka att när en svacka känns som jävligast så vänder det. Det brukar stämma. Tänk på att du också har förlorat en nära anhörig. Ha inte dåligt samvete. Gott Nytt år, med hopp om att 2016 blir ett bättre år!

Svar: Det stämmer oftast, det har du rätt i. Gott nytt år till dig med!
Fröken Duktig

Anonym
2015-12-29 @ 12:06:08

Tack för att vi får följa ditt liv.
Själv blir det mitt andra nyår som utmattad.

Svar: Tack för att du vill läsa. Det betyder mycket för mig! Hoppas att du får må bättre snart.
Fröken Duktig

Maria
2015-12-29 @ 16:32:49

Här tog orken också slut, total slut, efter juldagarna. När jag hade, som du också skriver, "klarat av" allt roligt och trevligt.... För min del är det nog så att jag plockar ut för mycket ork från kontot när jag mår lite bättre under en dag eller två. Jag har så svårt att bromsa mig själv när mår lite bättre. Jag vill ju också delta och fixa lite, inte bara be om hjälp och titta på när andra grejar. Då blir det naturligtvis ett bakslag efteråt, igen.
Jag har också funderat på att köpa Maggans bok. Du får gärna skriva vad du tycker om den när du har läst.
Kram
Maria

Svar: Känner igten det där med kontot. Men man får som sagt betala i efterhand. Återkommer med ett inlägg om boken vad det lider.
Kram
Fröken Duktig

Tankar om utmattning
2015-12-30 @ 12:07:32
URL: http://tankaromutmattning.blogspot.se

Min ork har också sinat...

Men jag försöker tänka på oss alla som ligger ensamma i våra soffor och sängar och vilar oss igenom dagarna. Inte undra på att vi är helt slut nu. Även om vi tagit det så lugnt som det bara går, så kan man ju inte bortse från att det är mycket mer ansträngande än det vi normalt sett gör.

För att inte tala om en förlust av en närstående och begravning. Det är inte konstigt att kroppen säger ifrån. Absolut inte roligt. Men fullt förståeligt. Ta hand om dig. Kram

Svar: Ja, du har rätt. Bara alla ljud och intryck när familjen är hemma på jullov hela dagarna. För att inte tala om släktsammankomsterna. Allt låter så¨högt för mig nu. Nästan outhärdligt högt. Och vi är ju som sagt vana vid att ha det tyst och lugnt omkring oss på dagarna...Kram
Fröken Duktig

Mia
2015-12-30 @ 18:16:14

Vet ni, jag kom på idag att det ska bli så skönt med nyår i morgon. Jag ska vara ensam hemma i soffan. Är singel och har inga barn så nyår blir nästan alltid ensamt om jag inte reser bort eller bjuder in mig någon stans, eller har en relation. Jag har varit ganska ledsen över det andra nyårsaftnar som singel, men i år är det helt ok - till och med skönt.

Svar: Jag förstår att det har känts ensamt. Men sen jag blev sjuk har jag mest firat nyår för barnens skull. Hade gärna firat i tysthet i år. Hoppas att du hade en bra nyårsafton.
Fröken Duktig

Sanna
2015-12-30 @ 22:50:31
URL: http://lyckostenen.wordpress.com/

En god vän till mig sa en sak som jag brukar tänka på när det är tungt. Hon sa:"Allt är precis som det ska vara, du är precis på den plats du ska vara i livet. Det är något du behöver lära dig och att du får en vilopaus nu är en välsignelse. Ta vara på den. Den pausen ger dig möjlighet att utvecklas till den du vill vara." De orden tröstar mig lite... Kanske kan de hjälpa dig lite också. Kram!

Svar: Kloka ord tycker jag.Kram
Fröken Duktig

Anonym
2015-12-31 @ 14:03:13

Önskar dig en trevlig kväll och ett gott nytt 2016

Svar: Tack detsamma!
Fröken Duktig

Arletta
2016-12-29 @ 18:50:06
URL: http://planetaerotica.se

Eat, PrAy, Love" var den bästa medicin för min del i liknande situation...
( inte filmen, bara boken!!!)

Svar: Ska läsa i så fall. Tack för tipset!
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0