Bok- och podtips!

 
 Bildresultat för våga vara rädd
 
Här kommer ett uppdaterat inlägg från början av bloggen. Jag har läst några fler böcker och lyssnat på några poddar sen dess...
 
När jag hade passerat genom den värsta perioden och kunde börja ta till mig av det människor runt omkring mig sa insåg jag att jag gärna ville läsa hur utmattningssyndrom och depression har upplevts av andra. Dels för att jag kände mig udda och annorlunda och ville få en bekräftelse på att mina känslor och mitt beteende var normalt för tillståndet jag befann mig i, dels för att kunna finna hopp om bättring mitt i all hopplöshet. Bloggar och hemsidor blev mitt första steg mot att sätta mig in i hur andra människor i samma situation mådde och bar sig åt förr att ta sig igenom eländet. Efter ungefär ett år tog jag steget in på biblioteket. Då hade tanken om att det fanns en risk att faktiskt aldrig bli helt frisk väcks och jag kände att jag behövde få läsa om andra som blivit just friska. Några böcker som jag fann både praktiska råd och tröst i var:
 
Att leva ett liv, inte vinna ett krig - om acceptans, Anna Kåver
Brinna, bli bränd, glöda igen - om utbrändhet och vägen tillbaka, Kerstin Hesslefors Persson
Brinntid, Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie
Från utbränd till nytänd, Inger Jalakas
Lär dig säga jag och nej, Sara Burlin Pellbäck
Mer mindfulness i vardagen, Ola Schenström
Bli fri från perfektionism, Elizabeth Gummesson
Våga vara rädd, Emma Holmgren
 
Längre in i sjukskrivningen ramlade jag över följande böcker:
 
Lär dig leva, Susan och Mats Billmark
Nystart i livet, Madeleine Åsbrink
Det kommer att gå över, Maggan Hägglund
När hjärnan inte orkar, Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck
 
Jag har inte läst alla böcker i sin helhet utan i vissa av dem har jag läst valda delar och det har gett mig mycket ändå. Läsning är ju en utmaning för oss med utmattningssyndrom. Ibland kan det fungera bättre att lyssna och då kan du kolla om böckerna finns på till exempel Storytel.
 
På senare tid har poddarna ökat enormt i antal och jag kan tipsa om några bra här:
 
Medberoendepodden - Skamfilad, Göran Larsson
Prestationspodden - Psykiatern som gick in i väggen, Pia Dellsson
Kropp och själ
Sinnessjukt
Hälsosant
 
Säkert finns det många fler. Jag lyssnar via acast eftersom jag har en Android. Har du en Iphone får du lura ut var poddarna finns själv. Tipsa gärna om bra poddar eller böcker med en kommentar här på bloggen!
 
Och du, få inte panik av mängden läsning och lyssning. Jag har ju hållit på med de ovan nämnda böckerna och poddarna i fyra år, så ta inte ut dig genom att låna/köpa alla böcker och börja tokläsa. Det funkar inte vettu...
 
Kram på er!
Han lixom
2014-08-08 @ 20:27:15
URL: http://bipolarr.blogg.se

Halloj där. Hittade dig genom forumet, på en 750ml sliksigt vin, såhär sent på kvällen lixom.

Jag har gått genom, eller gör, en del skit. Depression / bipolaritet, kanske inte är samma som för dig men vi har åtminstone delat mer än många andra har.

Tack för tipsen om böckerna, jag kanske behöver läsa detta trots att jag inte inser det just nu.
Depression är inte lätt att handskas med, till slut inser man att man måste sparka sig själv i röven och gå "emot" sina egna känslor för att hitta tillbaka till lusten att överhuvudtaget "leva" igen. Men det krävs att må snäppet bättre annars är det ett skott i foten.

Det bittra i sjukdomen, om man är djupt nere i skiten .. är att man inser att man är ensam med att hjälpa sig själv, och om man har den tur att någon utanför familjen skulle hjälpa en så ska man värdesätta den som en vän för livet.

För mig slutade det med att familjen ringde polisen och de gick in med huvudnyckel för att de trodde jag hade begått självmord.
Idag är det lite bättre iallafall, men inte tack vare någon anti-depp utan mest magnesiumtillskott (efter många reflektioner kring detta är jag nära säker).

Prova magnesium du med, det kan göra underverk. Och inte minst kosten .... men det orkar jag inte predika om.

Kram

Svar: Hej!Tack för rådet om magnesium och för att du delar med dig av din historia. Ja, jag har som sagt turen att ha många runt omkring mig till hjälp och det värdesätter jag verkligen. Jag mår mycket bättre nu än förra året och det är nog tack vare min omgivning, min egen envishet och samtalsstödet i form av psykolog som gett mig både möjlighet att få prata och som har peppat mig och fått mig att "sparka mig själv i röven" och gå emot både känslor och panikångest. Men du har rätt i att det stora jobbet för att bli frisk, det måste man göra själv. Ta hand om dig!
Fröken Duktig

Iensy
2015-03-24 @ 10:25:40

Hej! Jag har kikat in hos dig nu under några veckor. Kan ge dig ett bra boktips; Våga vara rädd av Emma Holmgren, om utmattningssyndrom. Lagom lång och bra beskrivet.
Är en gift 4barns mor som i höstas gick in i utmattningssyndrom, som till stor del är arbetsrelaterat. Jobbar som skolsköterska..så vi är lite inom "samma vägga. " Nyss gått in i en depression, oxå..😛 Så härifrån kan det väl bara bli bättre....
Kram på dig! Hoppas helgen var bra!?

Svar: Hej!Tack ska du ha, jag ska kolla in den boken. Den har jag inte hört talas om. Ja, skolan är en en intensiv värld och vi som jobbar där är nog överrepresenterade inom gruppen som drabbats av utmattningssyndrom. Undrar om man någonsin klarar att komma tillbaka dit? Depression är ju riktigt jobbigt att ta sig ur. Jag är ju bättre just nu men det har tagit lång tid. Får du samtalsstöd? Mediciner? Hoppas att du får bra hjälp. Det är guld värt. Det räcker inte med vänner och familj i vår situation tycker jag. Man behöver stöd utifrån. Hoppas att du mår bättre snart. Kram!
Fröken Duktig

iensy
2015-03-28 @ 16:40:03

Hej! Ja tror nog det är så att skol- och vårdpersonal är överrepresenterade när det gäller utmattningssyndrom, vi som jobbar med att ge av oss själva till andra mycket. Har läst en intressant artikel om US och depression, hur vi m US har en minskad känslighet i hormonsmärtaxeln,mm, försöker skicka den till dig.
Fick cipram först men biverkan blev nedstämdhet och mörka tankar, bytte till venlafaxin, vilken funka i pytteliten dos, antagligen inte tillräckligt eftersom jag blev deprimerad. Testa nu sertralin o är lite bättre i depressionen. Dock finns ju US kvar o blir helatiden förvånad över min dåliga ork.. Hjärnan vill såå mycket men orkar liksom ej..ja du kanske förstår.. Går hos bet.vet o pratar, vilket e bra. Om jag ska se nåt positivt i eländet: har mer kommit på vad mina behov är o vad jag behöver för att må bra. Yoga, skogen.. 😉 Upplever du att omgivningen förstår din sjukdom/hur du har det? Kraam

Svar: Hej!Ja, orken är verkligen ett problem. Bra att du provar dig fram tills du hittar en medicin som funkar för dig. Alltså, det är både ock. De närmaste förstår eftersom de har sett mig när jag mår som sämst, De vet hur jobbigt jag kan ha det. Men i övrigt vet jag inte. Det händer att jag känner mig misstrodd och tycker att jag måste förklara mig. Liksom be om ursäkt för att jag inte orkar med. Ibland ser man ju ut som vanligt och då utgår ju folk från att man mår bra, fast det kanske krävs en massa ansträngning för att se ut och bete sig som vanligt. Det kan ju inte dom veta... Det är jätteviktigt att förstå sina egna behov. Bra att du har börjat göra det. Jag vet också vad jag behöver numera. Men ibland blir det fel ändå bara för att man som du skriver, vill så mycket mer än man orkar. Tack för länken. Jag ska läsa den om en stund. Kram!
Fröken Duktig

iensy
2015-03-28 @ 16:43:11

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Oktober/Forskning-ger-viktig-kunskap-om-utmattningssyndrom/

Svar: Tack! Ska läsa.
Fröken Duktig

Jenny
2015-10-16 @ 14:01:51

Tack för tips. Jag har just läst Väggen av Pia Dellsson och den var helt fantastisk för mig. Skrattar (!) och känner igen mig och "gläds" över att inte vara ensam. Ett annat tips är "aldri mer stress' av Birgitte Hultberg. Den finns tyvärr bara på danska och norska men är lättläst och med konkreta tips från dag1 till vägen tillbaka. En bibel för mig som jag vänder tillbaka till och läser delar av om och om igen.

Svar: Tack, jag ska kolla upp den boken.
Fröken Duktig

Alldamnstories
2017-04-28 @ 17:36:37
URL: http://alldamnstories.com

Hej! Tänkte kolla om allt går bra med Voxra? Kan man sova trots medicinen? Ska hämta ut min nu och blev SÅ nervös... men vet att du mått bra av den så slänger ut en hand för att få lite pepp :-) KRAM på dig!

Svar: Hej! Den har verkligen hjälpt mig upp ur depressionen. Inte helt bra, men stor skillnad och med mindre deppig kom mer ork även om många symptom på utmattningssyndrom är kvar. Jag har alltid haft problem med att somna undantaget när jag ätit mirtazapin. När jag slutade med den kom sömnproblem tillbaka och det sammanföll ju med en höjning till max dos av voxra. Vet inte om det är voxra eller mina vanliga sömnproblem som spökar men jag somnar nu på melatonin i kombination med omväxlande lergigan och imovane. Men jag tycker att det är så värt det för att orka så pass mycket mer än förut, som jag gör sen jag kom upp i max dos av voxra. Det blev långt det här.men summa summarum så tycker jag inte att du ska vara rädd att prova. Lycka till!
Fröken Duktig

Alldamnstories
2017-04-28 @ 17:36:38
URL: http://alldamnstories.com

Hej! Tänkte kolla om allt går bra med Voxra? Kan man sova trots medicinen? Ska hämta ut min nu och blev SÅ nervös... men vet att du mått bra av den så slänger ut en hand för att få lite pepp :-) KRAM på dig!

Lotta
2017-04-28 @ 18:24:24

Tack för din fina blogg. Har följt dig länge och det du skriver har ofta hjälpt mig framåt. Fick diagnos utmattningssyndrom november 2014. Kan rekommendera en podd som också hjälpt mig mycket. Niklasnygren.se En psykiaters funderingar.
Tack för dina bok och podtips.
Kram Lotta

Alldamnstories
2017-04-28 @ 21:33:52
URL: http://Alldamnstories.com

Tack för ditt snabba svar! Gick för att hämta ut medicinen och så var den... SLUT. Vilken urladdning haha. Får cykla bort till ett annat apotek imorgon. Provar den iaf. Inte värre än att plocka bort om det inte fungerar. Värt försöket. Tack igen! KRAM

Svar: Kram!
Fröken Duktig

bylittlenea.blogg.se
2017-04-29 @ 18:54:58
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Tack för tips. Känner igen många titlar, men har bara läst enstaka. Bra att ha mer att ta till när det behövs. För det kan vara tröstande att läsa om andra, att hitta igenkänning och kloka ord på vägen. Poddtipsen är verkligen toppen! <3

Svar: Tack!
Fröken Duktig

Tips på en annan bra Blogg/Podd
2017-05-03 @ 09:35:21

Hej o tack för alla saker du skrivit.
Alla känslor som du så klockrent kan formulera med ord så att det blir lättbegripligt.

Har ett tips på en annan bra blogg.(Den finns även som podd för den som hellre vill lyssna).
Skriven av en utmattad läkare/psykiater. Sök på:

"En Psykiaters Funderingar" så hittar du den. skriven av Niklas Nygren, Specialist i psykiatri/psykiater.

Hoppas du eller nån av dina läsare tycker om den.
Hälsar Ewa


Svar: Tack själv, för att du läser! Jättebra tips! Ska lägga till det i min tipslista när jag får tillfälle!
Fröken Duktig

Anonym
2017-05-04 @ 07:17:41
URL: http://https://tvapunktnoll.wordpress.com

Känner så igen mig i behovet av att hitta andra, som befinner sig i samma situation. Jag läste allt och lite till. Min kurator gav mig tillslut både Google och läsförbud. Klokt, inser man så här efteråt.

Numera lyssnar jag på poddar dagligen, dock inga som handlar om Ingemannslandet, har längre inte det behovet alls. Däremot kan jag tipsa om poddarna: Tretti plus trevar, Relationspodden 2.0, Framgångspodden, Lillelördag, Skäringer & Mannheimer, Mitt i livet och Wahlgren & Wistam.

Använder även jag appen Acast, fast via iPhone.

Kram ❤️

Svar: Nä, behovet minskar ju friskare man blir. Tack för dina tips, särskilt gillar jag Skäringer. Hon är så jäkla härlig! Ska lyssna på fler av dina tips vad det lider. Ta hand om dig!
Fröken Duktig

Minelli
2017-05-05 @ 11:39:34
URL: http://utbrandochoverviktig.blogspot.com

hej
är i samma situation som dig. hittade din blogg. har också börjat blogga för 2 dagar sedan om min situation. får se hur det känns. är också 40 år, bor på landet med min familj och jobbar i skolan. ja vi får se vad framtiden har i sin kikare. Kram!

Svar: Hej! Ska kolla din blogg när tillfälle ges. Ja, utbrända lärare finns det gott om. Kram
Fröken Duktig
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frkenduktig.blogg.se

Fröken Duktig - Vägen tillbaka från utmattningssyndrom och depression

RSS 2.0